Перейти на головну сторінку сайту
    на головну/home

Дорожні нотатки / Прага, серпень 2008 р.


Закарпатська церква... в центрі Праги


Автор сайту на горі Петржин в Празі, 
біля Михайлівської церкви із закарпатського села Медведівці

Автор сайту на горі Петржин в Празі, біля Михайлівської церкви із закарпатського села Медведівці. На задньому плані фото - черепичні дахи і готичні шпилі Златої Праги

Отже, відгадка: фото зроблене... в центрі Праги. Точніше - в парку на горі Петржин. На задньому тлі фото видно черепичні дахи і готичні шпилі Златої Праги. У церкви св. арх. Михаїла явно карма мандрівниці. Первісно вона була побудована в другій половині XVII ст. в селі Великі Лучки, а 1783 року її перевезли в село Медведівці біля Мукачева. Але і там церкві не судилося лишитися. 1929 року (знову повертаємося в часи, коли Закарпаття входило до складу Чехословацької республіки) її було цілком офіційно куплено і перевезено до Праги, в парк на горі Петржин, де Михайлівська церква стала частиною збірки Етнографічного музею.
Петржин - величезна гора, де серед величезного парку розташовані такі цікаві об'єкти як фунікулер ("лановка"), вражаючий зеркальний лабіринт "Блудіштє" (від слова "блукати") і знаменита вежа "розгледна", з якої відкривається найбільш вражаючий краєвид Праги. "Розгледну" було споруджено на Петржині з ініціативи Клубу чеських туристів, 363 члени якого у 1889 році відвідали Світову виставку в Парижі й були вражені Ейфелевою вежею.
Петржин мені страшенно сподобався, нагадавши київські парки на схилах Дніпра. Його територія величезна; ближче до цивілізації - все, як має бути: упорядковані (але без фанатизму) лавочки, доріжки, фонтанчики. Але варто зайти подалі, починаються справжні джунглі, дуже схожі на київські: хащі, старі дерева, оповиті "ліанами", стрімкі схили і "козячі" стежки, руїни будиночка, освоєні місцевим бомжиком, загадковий отвір гроту, виходи скель - жодної цивілізації, суцільне захоплення принаймні для мене). А серед верхівок дерев проглядається панорама Дніпра і Києва Влтави і Праги. :-)

Михайлівська церква, фото Олени Крушинської, серпень 2008 р.
Михайлівська церква на старій чеській листівці

Михайлівська церква на сучасному фото (серпень 2008 р.) і на листівці, відправленій з закарпатського селища Тур'я Ремета на Мораву у 1936 році (подивитися на зворот). З особистої колекції автора сайту

Щоб знайти Михайлівську церкву, довелося оббігати всю гору (от і добре :-)), аж поки моє натреноване око випадково не вихопило за деревами силует церковної маківки - все, що було видно з доріжки. На фото - так виглядає церква з пагорба. Потім виявилося, що і знизу, буквально з центральної алеї парку, її видно в гущавині дерев - але тільки в тому випадку, коли точно знаєш, куди саме дивитися :-) Найсмішніше було те, що перелізши крізь реп'яхи і кучугури, ми зустріли біля церкви.. двох японців з фотоапаратами. От же ж і наполеглива нація :-))! Раз написано в путівнику, зачить фсьо, треба розшукати і сфоткати :-) Церква в занедбаному стані - але це тимчасово. Якраз цього року, влітку, було виконано перший етап реставраційних робіт, фінансованих магістратом Праги, другий виконають у 2009 р. Храм передали у використання Православній церкві чеських земель і Словакії, і 18 жовтня цього року його переосвятили. Нині він використовується Румунською православною церковною громадою під юрисдикцією Православної церкви. Богослужіння проводяться в другу і останню суботу місяця румунською і чеською мовами. Для огляду інтер'єр доступний кожну суботу і неділю з 10:30 до 16:00, але нині він дуже скромно виглядає і пристосований до потреб богослужінь. В майбутньому його планують відновити в стилі сільських карпатських церков.
А навесні 2009 року ми спеціально їздили в Мукачівський район подивитися, як тепер виглядають Медведівці і місце, де колись стояла дерев'яна церква.


Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р.

Мурована церква в Медведівцях, що постала замість дерев'яної (і на кошти з її продажу)
після її перевезення до Чехії. У такому ландшафті дерев'яна церква мала виглядати
просто фантастично... Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р.

Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р. Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р.
Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р. Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р. Фото Олени Крушинської, квітень 2009 р.

Звичайна забудова у Медведівцях та сусідніх селах - хоч зараз до скансену





© 2008-2009, Olena Krushynska (derevkhramy@ukr.net)
Всі права застережені відповідно до чинного законодавства України.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише за узгодженням з автором.






[an error occurred while processing this directive]